nomadischefamilie.reismee.nl

Briksdal gletsjer en De Nigards gletsjer

De afgelopen dagen zijn we in een wel heel bijzonder deel van Noorwegen beland. Nadat we in het plaatsje Stryn op een camping terecht kwamen, waar de outdoorwinkels niet zeldzaam zijn en wij in de ban van de hikingbroeken van Skogstad raakten, belanden wij de volgende dag op een camping bij het Briksdalbreen (gletsjer) We besloten gelijk in de ochtend de wandeling te maken. Met ons dachten bussenvol cruiseschip toeristen dit ook, Artis is er niets bij. We waren er nu eenmaal dus tja, dan ga je wel. In file liepen we de 45 minuten naar de voet van de gletsjer, het was er een drukte van jewelste.

Eenmaal terug bij de camper besloten we ‘s avonds nog een keer te gaan. Mats hield het voor gezien en bewaakte de camper. Deze keer was het rond de gletsjer rustig, we waren bijna alleen.

De volgende dag bracht de reis ons naar de Nigards gletsjer, deze ligt eigenlijk tegenover de Briksdal gletsjer. Om er te komen moet je alleen wel helemaal om het gebied heenrijden. We bezochten het Norsk Bremuseum en keken de film over het gletsjer gebied en komen meer te weten over de werking van het gletsjerijs. Volgens Mats staat Nederland binnen nu en 40 jaar onder water. Na een kronkelweg sturen we de camper de Nigardscamping op en besluiten de volgende dag de hike van 12 km te maken. Mats blijft weer in de camper: hij heeft last van zijn knieën en vindt het fijn om even alleen te zijn.

Pa en ma gaan vroeg op pad, in hun nieuwe aanwinst: de hikepants van Skogstad, gekocht in Olden. We lijken volgens ons oudste dochter wel op een ANWB koppel, nadat wij een foto sturen van ons beide. De hike was een pittige, veel klimmen en klauteren over rotsen en stenen, maar de beloning loog er niet om. Het was zo imposant daarboven op 450 meter hoogte waar het dooiwater onder de gletsjer uitstroomde. We hebben brokken ijs vastgehouden, heel bijzonder zo op een warme dag in Augustus.

Moe en voldaan kwamen wij weer bij de camper, waar we de rest van de dag van de zon hebben genoten. Morgen starten we de camper weer en is het plan om door de langste autotunnel van de wereld te rijden: we zijn benieuwd en een beetje angstig toch ook wel. De tunnel is namelijk 24,5 km.

Liefs ons.

Vergeet de foto’s niet te bekijken😉

Jochum en. Greetje

Bijzondere reis, elke dag weer nieuwe ontdekkingen en belevenissen.
Morgen door een tunnel van 24,5 km, is toch wel een beetje spannend, maar er altijd licht aan het eind van de tunnel.